Figs and goat cheese? Classic partners. Most of the time I combine figs with Port wine. What a surprise?! The basic idea was to prepare a goat milk ice cream, but then I went for goat cheese. Next time, I might use goat milk instead cow, although that may give a too intense flavour, but as I adore goat products, I am going to give it a go. No risk, no fun. I served the goat cheese in Port wine poached figs, those ended up at the bottom of the glass, among a Port wine reduction.
Ingredients:
80 g fresh goat cheese
zest of 1 lemon
350 ml full fat milk
150 ml heavy cream
100 g sugar
25 g lavender sugar
4 egg yolks
Heat milk, heavy cream until it starts cooking. Whisk egg yolks with sugar and slowly add hot milk mix to the eggs while whisking. Take it back to the cooking plate and cook until it thickens (it should be 85°C). Let the mixture cool and stir in strained goat cheese. Let the ice cream maker do the rest of the work.
Kecskesajtos fagyi? Elképesztő...
ReplyDeleteBitang finom lehet! :) Oly régen tervezek csokifagyit csinálni, ezt mindenképpen kipróbálom.
Egy kérdés. A lavandel sugar az mi? Nem lavender? Csak összekeverem a levendula virágokat sima cukorral? Bocs, de tudatlan vagyok. :)
Huujj, de jó a szemed. Igen, igen lavender, csak néha már összefolyik a német, az angol és a magyar. :D Igen csak simán összekevered és hagyod egy jó ideig állni, mint a vaníliacukornál. De persze a tejbe is szórhatsz simán levendulavirágot és akkor is ugyanaz az eredmény, csak utána nem árt leszűrni. :)
ReplyDeleteThat ice cream must be luscious! Mmmhhh, I'd love a scoop right now...
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Dehogy jó a szemem, csak néha az angol miatt kétszer átgondolom. :D Lehet, hogy én értem félre!
ReplyDeleteEzt a levendulás cukrot mindenképpen kipróbálom, zseniális ötlet, még sosem hallottam.
Mióta eljöttem innen, végig erre a fagyira gondoltam! :D
Go for the risk, I say! :)
ReplyDeleteLooks creamy and delicious!
ReplyDeleteI really like the sound of adding goat cheese to ice cream!
ReplyDelete